Vaccinaties

Vaccinatie is mogelijk tegen een aantal ziekten waarbij een ziekteverwekker van buitenaf het lichaam binnendringt. Het lichaam reageert op de ziekteverwekker, bijvoorbeeld een virus, door antistoffen aan te maken.

Wanneer de dierenarts een vaccin inspuit, reageert het lichaam op dezelfde manier zonder echt ziek te worden. Als het lichaam diezelfde ziekteverwekker later nog eens tegenkomt zal hij genoeg antistoffen hebben om de ziekte te bestrijden. Het dier loopt hierdoor minder risico om ziek te worden.

  • Vaccinaties voor honden
  • Vaccinaties voor katten
  • Vaccinaties voor konijnen

Vaccinaties voor honden

Vaccinaties voor honden

Vaccinatie schema hond

6 weken Puppy enting tegen hondenziekte en parvo
9 weken Hondenziekte, besmettelijke leverziekte, leptospirose, para-influenza
12 weken Hondenziekte, besmettelijke leverziekte, leptospirose, para-influenza en kennelhoest
1- jarige leeftijd Hondenziekte, besmettelijke leverziekte, leptospirose, para-influenza en kennelhoest

Vanaf dan is er elk jaar een hervaccinatie nodig.

Mocht u naar het buitenland gaan met uw hond, kat of fret moet het dier minimaal 21 dagen voor de reis geënt worden tegen hondsdolheid (De regels verschillen per land. Neem ruim van tevoren contact met ons op om dit door te nemen). Ook is een gezondheidsonderzoek en een chip vereist. Dit alles moet juist genoteerd staan in het Europese paspoort van uw dier.

Hondsdolheid/Rabiës

O.a. zenuwstoornissen. Wordt verspreid via speeksel (bijten). Besmettelijk en tevens dodelijk voor mens en dier!

Hondenziekte/Canine Distemper

O.a. diarree, hoesten, niezen, hoge koorts, longontsteking en zenuwstoornissen. Vrijwel altijd een dodelijk verloop.

Besmettelijke leverziekte

Vaak zeer snel en dodelijk verlopende ziekte. Deze ziekte wordt overgedragen via de urine van besmette honden.

Parvo

Vooral bij pups. o.a. Hoge koorts, braken, stinkende en bloederige diarree. Virus verspreidt zich via de ontlasting

Leptospirose/Ziekte van Weil

Stoornis in lever en nierfunctie. Vaak dodelijk verloop. Wordt overgebracht via water, urine van ratten en urine van honden. Besmettelijk voor de mens!

Kennelhoest

Combinatie van virussen (para-influenza), bacterie (Bordetella) en andere omstandigheden. Vaak overgebracht wanneer meerdere honden bij elkaar zijn. De hond gaat heel erg hoesten.

Canine Herpes Virus

Wordt overgebracht bij geboorte of via neus- en vaginaal slijm of sperma. Canine Herpes Virus heeft als belangrijkste symptoom puppy sterfte vlak voor (abortus) en vlak na de geboorte. Verder kan het vruchtbaarheidsproblemen opleveren bij volwassen dieren.

Hondsdolheid/Rabiës

O.a. zenuwstoornissen. Wordt verspreid via speeksel (bijten). Besmettelijk en tevens dodelijk voor mens en dier.

Vaccinaties voor katten

Vaccinaties voor katten

Vaccineren gebeurt volgens het volgende schema:

Op een leeftijd van 9 en 12 weken tegen katten- en niesziekte, op 1-jarige leeftijd ook tegen katten- en niesziekte, vervolgens ieder jaar tegen niesziekte en elke 3 jaar niesziekte i.c.m. kattenziekte.

Mocht u naar het buitenland gaan met uw hond, kat of fret moet het dier minimaal 21 dagen voor de reis geënt worden tegen hondsdolheid (De regels verschillen per land. Neem ruim van tevoren contact met ons op om dit door te nemen). Ook is een gezondheidsonderzoek en een chip vereist. Dit alles moet juist genoteerd staan in het Europese paspoort van uw dier.

Kattenziekte

Virusinfectie in het maag-darm kanaal van de kat met o.a. (bloederige) diarree, hoge koorts, bloedarmoede. Zeer hoge sterfte. Virus wordt overgedragen via braaksel en diarree. Ook katten die nooit buiten komen kunnen besmet worden, doordat u het virus aan uw schoenen mee naar binnen kan nemen.

Niesziekte

Vaak is er sprake van een menginfectie (meerdere ziektekiemen, o.a. Chlamydia en Bordetella). De dieren worden besmet via de lucht en via neusvocht. Meest voorkomende verschijnsel is niezen, neusuitvloeiing en ontstoken ogen, maar soms worden er ook symptomen als koorts en kwijlen gezien.

Feline Herpes Virus

Symptomen: O.a. acute rhinitis en conjunctivitis. Vooral bij kittens zeer ernstige tot fatale longontsteking

Vaccinaties voor konijnen

Vaccinaties voor konijnen

Konijnen kunnen tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2 gevaccineerd worden. Sinds 2020 is er een vaccin op de markt dat tegen alle drie de ziektes bescherming biedt voor één jaar. Een konijn kan vanaf 8 weken leeftijd gevaccineerd worden. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor de vaccinatie van uw konijn.

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een pokkenvirus. Het virus wordt met name verspreid door stekende insecten zoals muggen, vlooien en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. De symptomen zijn o.a. zwelling van de oogleden, mond en anus. Verder komen er knobbels in de huid (myxomen). Na enkele dagen krijgt het konijn een longontsteking. Hieraan zal het konijn in de meeste gevallen overlijden.

Rabbit Haemorrhagic Disease (of viraal haemorrhagisch syndroom)

RHD wordt ook veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen, maar kan verspreid worden via mest, insecten en besmet materiaal zoals voerbakjes. In het lichaam ontstaan overal bloedingen en dit leidt meestal binnen 24 uur tot de dood.

Sinds 2015 is er een tweede variant in Nederland (RHD2). Deze variant is ook dodelijk, al is de overlevingskans iets groter dan bij RHD1. Zieke konijnen leven vaak een paar dagen voordat ze aan de ziekte overlijden.

Let op! Ook vers geplukt gras of paardenbloemen kunnen besmet zijn met RHD als daar wilde konijnen lopen.

Terug naar Specialisaties