Sterilisatie
Laat uw hond of kat professioneel steriliseren bij onze dierenarts om te voorkomen dat uw huisdier ongewenst jongen krijgt. Daarnaast heeft sterilisatie ook positieve effecten voor de gezondheid. Met deze operatie wordt namelijk de kans verkleind dat uw hond of kat een ernstige, soms dodelijke ziekte oploopt zoals een baarmoederontsteking of een tumor. Soms kan sterilisatie ook een positieve uitwerking hebben op het gedrag, maar niet altijd. Dit hangt af van wat voor gedrag uw huisdier laat zien. Bel voor meer informatie over steriliseren, of maak direct een afspraak via 070 - 366 07 01.
Voor- en nadelen van een sterilisatie
Naast de voordelen van sterilisatie is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat de behandeling ook risico’s met zich meebrengt. Hieronder sommen we de voor- en nadelen op.
Voordelen
- Een rustiger en aangenamer huisdier
- Geen bloedverlies
- Gemakkelijker in omgang met andere mensen én dieren
- Minder kans op vaak dodelijke ziektes, zoals baarmoederontsteking en melkkliertumoren
- Ongewenste nesten voorkomen
Nadelen
- De stofwisseling vertraagt, waardoor er meer kans is op overgewicht
- Kans dat de vacht verandert, zoals haaruitval of stugger haar
- Kans op incontinentie
Over het algemeen zijn de nadelen goed te behandelen: met de juiste voeding voorkomt u dat uw huisdier aankomt en met incontinentie is goed te om te gaan door medicatie.
Wanneer steriliseren?
Het is raadzaam om uw hond of kat te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Sterilisatie op vroege leeftijd betekent bijvoorbeeld een kleinere kans op melkkliertumoren.
Daarnaast adviseren we om de sterilisatie voor of na de loops- of krolsheid uit te voeren, omdat de doorbloeding in de eierstokken en baarmoeder dan laag is. Dit betekent een kleinere kans op complicaties en dus een succesvolle behandeling.
De behandeling
Het steriliseren van een hond of kat verloopt als volgt:
- U brengt uw huisdier nuchter en uitgelaten naar onze kliniek. Voor de operatie onderzoeken we de gezondheid, zoals pre-anesthetisch bloedonderzoek en de hartfunctie met de ECG.
- We dienen de benodigde anesthesie toe op basis van onder andere de waardes van het bloedonderzoek, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie-ervaringen met uw huisdier.
- Vervolgens verwijdert de dierenarts de eierstokken door een klein gaatje in de buikwand te maken.
- Tijdens de operatie wordt uw dier continu in de gaten gehouden door onze deskundige paraveterinairen met behulp van een ECG-apparaat, een beademingsapparaat en de capnograaf.
- Na de operatie slaapt uw dier in onze uitslaapkamer onder een warmtelamp uit.
- Als uw dier voldoende is bijgekomen, bellen we u op dat u hem/haar op kunt halen. Hierbij geven we u instructies over nazorg en medicatie mee.
Nazorg na de sterilisatie
Na de operatie is het belangrijk dat u waakzaam bent dat uw dier niet aan de wond gaat krabben of likken. Dit kan leiden tot een geïrriteerde en uiteindelijk zelfs ontstoken wond. Mocht uw dier toch niet van de wond af kunnen blijven, dan adviseren we om een shirt of kraag om te doen.
Het is belangrijk dat u uw dier op de dag van de operatie niet of slechts in kleine hoeveelheden eten geeft. De dag erna moet uw dier weer normale hoeveelheden eten. Als uw dier de dag na de operatie niet wilt eten (en drinken), meet dan de temperatuur en houd deze in het oog. Normaliter is de lichaamstemperatuur tussen de 38,5 en 39 graden Celsius. Is de temperatuur hoger of lager? Neem dan contact met ons op.
Daarnaast raden we aan om uw dier minimaal een week binnen te houden en te veel beweging te voorkomen, zodat de wond goed kan herstellen.
Wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?
Zowel bij een sterilisatie als castratie wordt het dier onvruchtbaar gemaakt. Het verschil is dat bij een sterilisatie ei- of zaadleiders worden doorgeknipt. Bij een castratie worden de eierstokken of zaadballen volledig verwijderd. Bij een teef of poes worden de eierstokken verwijderd. Dit wil zeggen dat een teef of poes eigenlijk gecastreerd wordt, niet gesteriliseerd. Echter, in de volksmond noemt men de castratie van een teef of poes een sterilisatie. Daarom houden we deze term aan.
Het verwijderen van eierstokken of zaadballen heeft invloed op de hormonen en de stofwisseling. Dit resulteert vaak in toename van lichaamsgewicht en verandering in gedrag.