Operaties

 • Anesthesie
 • Pijnbestrijding
 • Sterilisatie

Anesthesie

Anesthesie

Vele factoren hebben invloed op de veiligheid van uw huisdier wanneer deze onder narcose is. Als uw dier anesthesie nodig heeft, wordt er allereerst een complete lichamelijke controle uitgevoerd door de dierenarts. Als er lange tijd geen bloedtest is gedaan bij uw huisdier, is een pre-anesthetisch bloedonderzoek sterk aan te raden (maar niet verplicht). De uitslag van de bloedtest kan de dierenarts meer vertellen over de conditie van uw huisdier voordat hij/zij onder narcose gaat. Eventueel kan de dierenarts kiezen voor een ander anesthesie middel wanneer uit de bloedtest blijkt dat uw huisdier een niet goed functionerend orgaan heeft.

Anesthesie is voor elk dier verschillend en wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de waardes van de bloedtest, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie ervaringen met uw huisdier. We beperken de hoeveelheid anesthesie zonder de pijnbestrijding te verminderen. Pijnmedicatie wordt altijd voorafgaand aan de operatie toegediend zodat ze direct al werkzaam zijn.

De tijd dat uw huisdier onder narcose is wordt ook gereduceerd door ons getrainde team dat gebruik maakt van de meest up-to-date instrumenten. Doordat we deze instrumenten gebruiken, kunnen we de tijd van de operatie tot wel 50% verminderen.

De tijd dat uw dier onder anesthesie is wordt hij/zij continu in de gaten gehouden door getrainde assistentes, een ECG-apparaat, het beademingsapparaat en de capnograaf. Ook krijgen alle dieren tijdens de operatie via een infuus intraveneuze vloeistoffen toegediend om de bloeddruk op peil te houden en om in noodsituaties direct medicatie toe te kunnen dienen. Verder houden wij de lichaamstemperatuur tijdens de operatie goed in de gaten, omdat hypothermie (ook wel onderkoeling genoemd) een groot risico is tijdens de operaties. Wij voorzien uw huisdier daarom tijdens de operatie van een speciale warmte mat. Ook na de operatie zullen zij onder een warme lamp weer lekker bij kunnen komen.

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding

Uw huisdier voelt net zoals ons pijn en ongemakken. Het bestrijden van pijn heeft dan ook onze topprioriteit wanneer uw dier in hospitalisatie/opname is bij ons. Onze standaardprocedure is gebaseerd op pijnbestrijding en we zijn toegewijd om dit ten alle tijden te verbeteren. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in extra scholing door specialisten. Zij spraken over de laatste technieken en voordelen van pijnbestrijding. Wij beschikken daarom over verschillende groepen medicijnen om alle specifieke pijn-soorten te kunnen bestrijden. We willen uw geliefde huisdier voorzien van een pijnloos en stress-vrij leven (zowel thuis als in de praktijk).

Sterilisatie

Sterilisatie

Laat uw hond of kat professioneel steriliseren bij onze dierenarts om te voorkomen dat uw huisdier ongewenst jongen krijgt. Daarnaast heeft sterilisatie ook positieve effecten voor de gezondheid. Met deze operatie wordt namelijk de kans verkleind dat uw hond of kat een ernstige, soms dodelijke ziekte oploopt zoals een baarmoederontsteking of een tumor. Soms kan sterilisatie ook een positieve uitwerking hebben op het gedrag, maar niet altijd. Dit hangt af van wat voor gedrag uw huisdier laat zien. Bel voor meer informatie over steriliseren, of maak direct een afspraak via 070 - 366 07 01.

Voor- en nadelen van een sterilisatie

Naast de voordelen van sterilisatie is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat de behandeling ook risico’s met zich meebrengt. Hieronder sommen we de voor- en nadelen op.

Voordelen

 • Een rustiger en aangenamer huisdier
 • Geen bloedverlies
 • Gemakkelijker in omgang met andere mensen én dieren
 • Minder kans op vaak dodelijke ziektes, zoals baarmoederontsteking en melkkliertumoren
 • Ongewenste nesten voorkomen

Nadelen

 • De stofwisseling vertraagt, waardoor er meer kans is op overgewicht
 • Kans dat de vacht verandert, zoals haaruitval of stugger haar
 • Kans op incontinentie

Over het algemeen zijn de nadelen goed te behandelen: met de juiste voeding voorkomt u dat uw huisdier aankomt en met incontinentie is goed te om te gaan door medicatie.

Wanneer steriliseren?

Het is raadzaam om uw hond of kat te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Sterilisatie op vroege leeftijd betekent bijvoorbeeld een kleinere kans op melkkliertumoren.

Daarnaast adviseren we om de sterilisatie voor of na de loops- of krolsheid uit te voeren, omdat de doorbloeding in de eierstokken en baarmoeder dan laag is. Dit betekent een kleinere kans op complicaties en dus een succesvolle behandeling.

De behandeling

Het steriliseren van een hond of kat verloopt als volgt:

 • U brengt uw huisdier nuchter en uitgelaten naar onze kliniek. Voor de operatie onderzoeken we de gezondheid, zoals pre-anesthetisch bloedonderzoek en de hartfunctie met de ECG.
 • We dienen de benodigde anesthesie toe op basis van onder andere de waardes van het bloedonderzoek, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie-ervaringen met uw huisdier.
 • Vervolgens verwijdert de dierenarts de eierstokken door een klein gaatje in de buikwand te maken.
 • Tijdens de operatie wordt uw dier continu in de gaten gehouden door onze deskundige paraveterinairen met behulp van een ECG-apparaat, een beademingsapparaat en de capnograaf.
 • Na de operatie slaapt uw dier in onze uitslaapkamer onder een warmtelamp uit.
 • Als uw dier voldoende is bijgekomen, bellen we u op dat u hem/haar op kunt halen. Hierbij geven we u instructies over nazorg en medicatie mee.

Nazorg na de sterilisatie

Na de operatie is het belangrijk dat u waakzaam bent dat uw dier niet aan de wond gaat krabben of likken. Dit kan leiden tot een geïrriteerde en uiteindelijk zelfs ontstoken wond. Mocht uw dier toch niet van de wond af kunnen blijven, dan adviseren we om een shirt of kraag om te doen.

Het is belangrijk dat u uw dier op de dag van de operatie niet of slechts in kleine hoeveelheden eten geeft. De dag erna moet uw dier weer normale hoeveelheden eten. Als uw dier de dag na de operatie niet wilt eten (en drinken), meet dan de temperatuur en houd deze in het oog. Normaliter is de lichaamstemperatuur tussen de 38,5 en 39 graden Celsius. Is de temperatuur hoger of lager? Neem dan contact met ons op.

Daarnaast raden we aan om uw dier minimaal een week binnen te houden en te veel beweging te voorkomen, zodat de wond goed kan herstellen.

Wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?

Zowel bij een sterilisatie als castratie wordt het dier onvruchtbaar gemaakt. Het verschil is dat bij een sterilisatie ei- of zaadleiders worden doorgeknipt. Bij een castratie worden de eierstokken of zaadballen volledig verwijderd. Bij een teef of poes worden de eierstokken verwijderd. Dit wil zeggen dat een teef of poes eigenlijk gecastreerd wordt, niet gesteriliseerd. Echter, in de volksmond noemt men de castratie van een teef of poes een sterilisatie. Daarom houden we deze term aan.

Het verwijderen van eierstokken of zaadballen heeft invloed op de hormonen en de stofwisseling. Dit resulteert vaak in toename van lichaamsgewicht en verandering in gedrag.