Operaties

 • Anesthesie
 • Pijnbestrijding
 • Sterilisatie

Anesthesie

Anesthesie

Vele factoren hebben invloed op de veiligheid van uw huisdier wanneer deze onder narcose is. Als uw dier anesthesie nodig heeft, wordt er allereerst een complete lichamelijke controle uitgevoerd door de dierenarts. Als er lange tijd geen bloedtest is gedaan bij uw huisdier, is een pre-anesthetisch bloedonderzoek sterk aan te raden (maar niet verplicht). De uitslag van de bloedtest kan de dierenarts meer vertellen over de conditie van uw huisdier voordat hij/zij onder narcose gaat. Eventueel kan de dierenarts kiezen voor een ander anesthesie middel wanneer uit de bloedtest blijkt dat uw huisdier een niet goed functionerend orgaan heeft.

Anesthesie is voor elk dier verschillend en wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de waardes van de bloedtest, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie ervaringen met uw huisdier. We beperken de hoeveelheid anesthesie zonder de pijnbestrijding te verminderen. Pijnmedicatie wordt altijd direct na de operatie toegediend, zodat deze aansluit op de kort werkende pijnstillende functie in het anesthesie middel en goed werkt wanneer uw dier ontwaakt uit de narcose.

De tijd dat uw dier onder anesthesie is wordt hij/zij continu in de gaten gehouden door getrainde assistentes, een ECG-apparaat, het beademingsapparaat en de capnograaf. Verder houden wij de lichaamstemperatuur tijdens de operatie goed in de gaten, omdat hypothermie (ook wel onderkoeling genoemd) een groot risico is tijdens de operaties. Wij voorzien uw huisdier daarom tijdens de operatie van een speciale warmte mat. Ook na de operatie zullen zij onder een warme lamp weer lekker bij kunnen komen.

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding

Uw huisdier voelt net als wij pijn en ongemakken. Het bestrijden van pijn heeft dan ook onze topprioriteit wanneer uw dier in hospitalisatie/opname is bij ons. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in extra scholing door specialisten. Zij spraken over de laatste technieken en voordelen van pijnbestrijding. Wij beschikken daarom over verschillende groepen medicijnen om alle specifieke pijn-soorten te kunnen bestrijden. We willen uw geliefde huisdier voorzien van een pijnloos en stress-vrij leven (zowel thuis als in de praktijk).

Sterilisatie

Sterilisatie

Laat uw hond of kat professioneel steriliseren bij onze dierenarts om te voorkomen dat uw huisdier ongewenst jongen krijgt. Daarnaast heeft sterilisatie ook positieve effecten op de gezondheid. Met deze operatie wordt namelijk de kans verkleind dat uw hond of kat een ernstige, soms dodelijke ziekte oploopt zoals een baarmoederontsteking of een tumor. Soms kan sterilisatie ook een positieve uitwerking hebben op het gedrag, maar niet altijd. Dit hangt af van wat voor gedrag uw huisdier laat zien. Bel voor meer informatie over steriliseren, of maak direct een afspraak via 070 - 366 07 01.

Voor- en nadelen van een sterilisatie

Naast de voordelen van sterilisatie is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat de operatie ook risico’s met zich meebrengt. Hieronder sommen we de voor- en nadelen op.

Voordelen

 • Een rustiger en aangenamer huisdier
 • Geen bloedverlies (bij teefjes)
 • Gemakkelijker in omgang met andere mensen én dieren
 • Minder kans op vaak dodelijke ziektes, zoals baarmoederontsteking en melkkliertumoren
 • Ongewenste dracht voorkomen

Nadelen

 • De stofwisseling vertraagt, waardoor er meer kans is op overgewicht
 • Kans dat de vacht verandert, zoals haaruitval of stugger haar
 • Kleine kans op incontinentie

Over het algemeen zijn de nadelen goed te behandelen: met de juiste voeding voorkomt u dat uw huisdier aankomt en met eventuele incontinentie is goed te om te gaan door medicatie.

Wanneer steriliseren?

Het is raadzaam om uw hond of kat te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Sterilisatie op vroege leeftijd betekent bijvoorbeeld een kleinere kans op melkkliertumoren. Bij honden kan de beste leeftijd om te steriliseren per ras verschillen, wij kunnen u daar in de kliniek of telefonisch over adviseren.

Daarnaast adviseren we om de sterilisatie voor of na de loops- of krolsheid uit te voeren, omdat de doorbloeding in de eierstokken en baarmoeder dan laag is.

De operatie

Het steriliseren van een hond of kat verloopt als volgt:

U brengt uw huisdier nuchter en uitgelaten naar onze kliniek. Voor de operatie onderzoeken we de gezondheid, van uw dier door middel van een lichamelijk onderzoek en indien gewenst een pre-anesthetisch bloedonderzoek.

 • We dienen de benodigde anesthesie toe op basis van onder andere de waardes van het bloedonderzoek, de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie-ervaringen met uw huisdier.
 • Vervolgens verwijdert de dierenarts de eierstokken door een klein gaatje in de buikwand te maken.
 • Tijdens de operatie wordt uw dier continu in de gaten gehouden door onze deskundige paraveterinairen met behulp van een ECG-apparaat, een beademingsapparaat en de capnograaf.
 • Na de operatie slaapt uw dier in onze uitslaapkamer onder een warmtelamp uit.
 • Als uw dier voldoende is bijgekomen, bellen we u op en spreken we een tijd af wanneer u uw dier weer kunt ophalen. Hierbij geven we u instructies over nazorg en over de medicatie welke u mee krijgt voor uw dier.

Nazorg na de sterilisatie

Na de operatie is het belangrijk dat u waakzaam bent dat uw dier niet aan de wond gaat krabben of likken. Dit kan leiden tot een geïrriteerde en uiteindelijk zelfs ontstoken wond. Mocht uw dier toch niet van de wond af kunnen blijven, dan adviseren we om een shirt of kraag om te doen.

Het is belangrijk dat u uw dier op de dag van de operatie niet of slechts in kleine hoeveelheden eten geeft. De dag erna moet uw dier weer normale hoeveelheden eten. Als uw dier de dag na de operatie niet wilt eten (en drinken), meet dan de temperatuur en houd deze in het oog. Bij twijfel en/of vragen kunt u contact met ons opnemen. Normaliter is de lichaamstemperatuur tussen de 38,5 en 39 graden Celsius. Is de temperatuur hoger of lager? Neem dan direct contact met ons op.

Daarnaast raden we aan om uw dier minimaal een week binnen te houden en te veel beweging te voorkomen, zodat de wond goed kan herstellen.

Wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?

Zowel bij een sterilisatie als castratie wordt het dier onvruchtbaar gemaakt. Het verschil is dat bij een sterilisatie ei- of zaadleiders worden doorgeknipt. Bij een castratie worden de eierstokken of zaadballen volledig verwijderd. Bij een teef of poes worden de eierstokken verwijderd. Dit wil zeggen dat een teef of poes eigenlijk gecastreerd wordt, niet gesteriliseerd. Echter, in de volksmond noemt men de castratie van een teef of poes een sterilisatie. Daarom houden we deze term aan.

Het verwijderen van eierstokken of zaadballen heeft invloed op de hormonen en de stofwisseling. Dit resulteert vaak in toename van lichaamsgewicht en verandering in gedrag.