Diagnostiek

 • Echografie
 • Laboratorium
 • Radiografie

Echografie

Echografie

Dierenkliniek Avonturia heeft een geavanceerd echoapparaat zodat we ook met deze beeldvormende techniek een diagnose of eventuele dracht kunnen vaststellen. Echo is een pijnvrije, niet invasieve techniek welke geluidsgolven van hoge frequenties gebruikt om een bewegend beeld te vormen van de inwendige organen van uw huisdier. Geluidsgolven zijn niet schadelijk voor uw huisdier.

Echografie wordt gebruikt voor een breed spectrum van diagnoses. Het is voornamelijk bruikbaar voor het onderzoeken van de organen, het hart en voor een drachtigheidsonderzoek.

Door middel van echografie kan de dierenarts de vorm, structuur en ligging van diverse organen zichtbaar maken. Ook kan de echo helpen om ons beter voor te bereiden op een eventuele operatie, zoals bijvoorbeeld een pyometra operatie.

Laboratorium

Laboratorium

In ons laboratorium voeren we diverse onderzoeken uit, waaronder:

 • Microscopie
 • Bloedanalyse
 • Urinesediment
 • Ontlasting

Microscopie

Bij zes verschillende toepassingsgebieden wordt de microscoop gebruikt:

 1. Huidkrabsel of haren: zoeken naar mijten(schurft), luizen, schimmels, gisten, bacteriën, etc.
 2. Histologie en cytologie: cel- en weefselstructuren onderzoeken naar vorm (goedaardige of kwaadaardige tumoren), een bacteriële of steriele ontsteking of een allergische reactie
 3. Bloeduitstrijkje: zoeken naar afwijkingen in het bloed (bijvoorbeeld de vorm van de cellen) of zoeken naar een parasiet, kiem of virus in het bloed
 4. Urine: kijken of er kristallen en/of bloedcellen aanwezig zijn in de urine
 5. Ontlasting: onderzoek naar zweepdiertjes (zoals Giardia) en wormen
 6. Fokkerijbegeleiding: vaginale uitstrijkjes, kwaliteit van sperma controleren

Bloedanalyse

Bij Dierenkliniek Avonturia beschikken we over de Idexx Catalyst. Dit is een bloedanalyse apparaat dat met minder dan 1ml bloed ons een heleboel kan vertellen over uw huisdier. Dit bloedanalyse apparaat meet de chemische waarden in het bloed. Deze vertelt ons meer over de organen in het lichaam van uw huisdier. Zo weet de dierenarts in vrij korte tijd te vertellen of uw huisdier een lever- of nierafwijking heeft of dat hij of zij suikerziekte heeft. Deze methode van analyseren noemt men de biochemie.

Door middel van bloedanalyse kunnen we afwijkingen vinden in o.a. de hormoonhuishouding, schildklier en vruchtbaarheid.

Urineonderzoek

Onderzoek van de urine kan in meerdere gevallen nodig zijn. Wanneer uw huisdier plots meer begint te drinken en/of te plassen, niet kan plassen of het moeilijk op kan houden is het verstandig om een urinetest te laten doen bij de dierenarts. Dit geldt ook wanneer er bloed in de urine zit of wanneer de urine een afwijkende geur en/of kleur heeft. Voor een urinetest hoeft u in de meeste gevallen alleen de urine mee te nemen naar de praktijk, maar soms is het noodzakelijk om ook uw huisdier mee te nemen.

Let op! Wanneer uw huisdier niet meer kan plassen is dit een spoedgeval en moet u direct bellen!

Urine kan onderzocht worden door middel van vier verschillende methodes:

 1. Refractometer: hiermee meet de dierenarts het soortelijk gewicht van de urine. Zo kunnen we zien of de urine erg verdund is of juist erg geconcentreerd.
 2. Urinestrip: deze strip geeft de dierenarts binnen enkele seconden meer informatie over het eiwitgehalte, de ketonen, pH, leukocyten (ontstekingscellen), glucose, bilirubine en bloed in de urine
 3. Sediment: nadat de urine gecentrifugeerd is kijkt de dierenarts naar het bezinksel. Deze onopgeloste stoffen bekijken we onder de microscoop. Dit geeft ons meer informatie over eventueel aanwezige kristallen (gruis), bacteriën, witte- en rode bloedcellen in de urine.
 4. Totaal analyse of hormoonbepaling: soms is het nodig om de urine op te sturen naar een extern laboratorium. Hier kunnen hormoonbepalingen gedaan worden om bijvoorbeeld de ziekte van Cushing te diagnosticeren.

Ontlastingsonderzoek

Ontlasting onderzoek kan een zeer waardevolle diagnostiek zijn. Problemen met de ontlasting kunnen een teken zijn dat er iets mis is in het maagdarmkanaal.

Onder de microscoop kan de dierenarts zoeken naar parasieten en/of bacteriën. Wanneer uw huisdier klachten heeft zoals gewichtsverlies (ondanks normale eetlust) of aanhoudende diarree stellen wij vaak voor om een aantal dagen ontlasting te verzamelen van uw dier. Dit kan de dierenarts dan onderzoeken. Ten slotte kan de ontlasting ook nog opgestuurd worden naar een extern lab, waar ingewikkeldere onderzoeken gedaan kunnen worden naar bijvoorbeeld bepaalde bacteriën en virussen.

Radiografie

Radiografie is de meest voorkomende vorm van beeldvorming, die ons in staat stelt om de vorm, de grootte en de plaats van de organen in het lichaam van uw huisdier te beoordelen.

Radiografie (röntgenfoto's) is zeer bruikbaar om een diagnose te kunnen stellen of om vele medische, orthopedische en chirurgische problemen te kunnen monitoren. Röntgenfoto's zijn bruikbaar bij het onderzoeken van de botten, longen, hart, ingewanden, mondholte en andere delen in het lichaam van uw huisdier.

Op een röntgenfoto kunnen wij bijvoorbeeld zien of uw huisdier iets gebroken heeft, een tumor en/of hartprobleem heeft of een verstopping heeft door een vreemd voorwerp in zijn maag of darmen. Soms dienen we eerst een contrastvloeistof toe om de betreffende organen beter zichtbaar te maken.

Uw huisdier moet tijdens de foto in een bepaalde positie worden gehouden en moet bovendien stilliggen. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat de houding waarin hij of zij moet liggen niet altijd even comfortabel is. Wanneer er gedacht wordt aan een botbreuk kan deze houding zelfs pijnlijk zijn voor uw huisdier. Daarom is het soms nodig om uw huisdier zelfs onder volledige narcose te brengen.

Omdat röntgenstralen bij herhaaldelijke blootstelling schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid dragen wij tijdens het maken van een foto een loden schort, loden handschoenen, een schildklierbeschermer en een dosismeter. De hoeveelheid straling die uw huisdier krijgt tijdens een röntgenfoto is echter te verwaarlozen omdat het vaak maar om een enkele foto's gaat.