Ontvlooien

Uw hond of kat preventief ontvlooien is belangrijk om ziektes door vlooien en parasieten te voorkomen. Onze dierenartsen en paraveterinairen helpen u graag met een advies welke bestrijdingsmiddelen geschikt zijn voor uw dier en welk ontvlooischema optimaal is. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 070 - 366 07 01. Binnenlopen in de kliniek voor advies is ook mogelijk. Voor onze openingstijden kunt u hier klikken.

  • Hoe weet ik of mijn dier vlooien heeft?
  • Hond en kat ontvlooien
  • Waarom ontvlooien?

Hoe weet ik of mijn dier vlooien heeft?

Hoe weet ik of mijn dier vlooien heeft?

Met een vlooienkam controleert u eenvoudig of uw dier vlooien heeft. Door uw hond of kat te kammen en vervolgens te bekijken of er bruine vlooien in de kam zitten, weet u direct of u actie moet ondernemen. Kam uw dier grondig en besteed extra aandacht aan de gebieden waar vlooien zich graag nestelen: oksels, liezen en rond de staart.

Mocht u geen bruine vlooien in de kam vinden, maar wel zwarte korreltjes, dan kan dat vlooienpoep zijn. Door de korreltjes met een vochtige witte doek van de kam te halen, controleert u of het daadwerkelijk vlooienpoep is. Dit kleurt namelijk rood als het nat wordt.

Vlooien ontdekt? Ontwormen

Als we vlooien bij uw hond of kat ontdekken, dan starten we ook een behandeling tegen wormen. . Vlooien zijn namelijk een van de veelvoorkomende oorzaken van wormen. Ontwormen is nodig om de gezondheid van uw huisdier te verbeteren. Onze dierenarts ontwormt uw dier bijvoorbeeld met een tablet van MilbeVet.

Hond en kat ontvlooien

Hond en kat ontvlooien

Vlooien komen veel voor bij katten, daarom is preventie essentieel. Uw dier kan ermee besmet raken door in een besmette omgeving te zijn geweest. Vooral bij buitenkatten is regelmatig ontvlooien dus belangrijk. Een goed bestrijdingsmiddel aanbrengen volgens een vast schema helpt om vlooien en parasieten te voorkomen. Vlooien en parasieten komen echter ook in huis voor, dus voor de beste werking is het gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen in huis soms ook aan te raden. Eitjes en larven doodt u dan voordat ze uitgroeien tot vlooien. Hier kunt u bijvoorbeeld een omgevingsspray voor gebruiken. Er zijn verschillende middelen met ook een verschillende werkingsduur, dit kan van 1 maand tot 13 weken zijn afhankelijk van het gekozen middel.

Waarom ontvlooien?

Waarom ontvlooien?

  • Vlooien en parasieten veroorzaken irritaties en jeuk bij uw dier, waardoor het zich gaat krabben en bijten. Te veel krabben en bijten leidt tot wondjes, waardoor infecties kunnen ontstaan.
  • Vlooien en parasieten veroorzaken in sommige gevallen een allergische reactie, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.
  • Vlooien en parasieten dragen ziektes en wormen bij zich die ze over kunnen dragen op uw dier. Een besmetting met wormen brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.
Terug naar Specialisaties