Gebitsbehandeling

Laat het gebit van uw hond en kat regelmatig reinigen om klachten en problemen te voorkomen. Veel honden en katten die ouder zijn dan drie jaar hebben last van gebitsklachten die veroorzaakt worden door tandplak en tandsteen. Met een professionele gebitsreiniging bij onze dierenarts wordt het gebit van uw hond of kat schoongemaakt door onder andere tandplak en tandsteen te verwijderen. Ook wordt het tandvlees behandeld om ontstekingen te voorkomen.

  • Professionele gebitsreiniging door de dierenarts
  • Geopend op maandag t/m vrijdag 

Wilt u meer informatie over onze gebitsbehandelingen of direct een afspraak maken voor een professionele gebitsreiniging? Bel dan naar 070 - 366 07 01 of vul het contactformulier in.

  • Afspraak maken voor een consult
  • De gebitsbehandeling
  • Gebitsproblemen herkennen
  • Gebitsproblemen voorkomen
  • Hoe ontstaat tandplaque of tandsteen?
  • Kosten gebitsbehandeling
  • Waarom het gebit van mijn hond of kat laten reinigen?

Afspraak maken voor een consult

Afspraak maken voor een consult

Herkent u een van bovenstaande indicaties van gebitsproblemen bij uw hond? Neem dan contact op voor een consult door te bellen naar 070 - 366 07 01 of door een e-mail te sturen naar info@dierenkliniekavonturia.nl. Na ontvangst van uw bericht nemen we zo spoedig mogelijk contact op om een afspraak in te plannen.

De gebitsbehandeling

De gebitsbehandeling

1. Consult

Tijdens een consult bij de dierenarts wordt het gebit van uw hond onderzocht. Na het onderzoek weten we welke specifieke gebitsbehandeling uitgevoerd moet worden om de mondgezondheid van uw hond te verbeteren. Ook kan de dierenarts u dan een specifieke schatting geven van de kosten voor de benodigde behandeling.

2. Vooronderzoek

We voeren onderzoek uit om de gezondheid van uw hond in kaart te brengen, waaronder pre-anesthetisch bloedonderzoek (optioneel) en onderzoek van de hartfunctie met de ECG. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt de narcose voor uw hond bepaald, maar we houden hierbij ook rekening met onder meer de leeftijd, het ras en eerdere anesthesie-ervaringen met uw hond.

3. Anesthesie

Uw hond wordt onder narcose gebracht, zodat de gebitsbehandeling zorgvuldig uitgevoerd wordt door de dierenarts. Door een narcosebehandeling uit te voeren zijn we beter in staat om alle tanden en kiezen nauwkeurig te reinigen en te polijsten, zelfs de achterste kiezen en de binnenzijde van tanden en kiezen.

4. Gebitsreiniging onder narcose

Als de dierenarts heeft beoordeeld dat er sprake is van een tandvleesontsteking, dan is het in bepaalde gevallen ook nodig om tanden of kiezen te trekken. Als uw hond onder narcose is, dan kunnen we de tand of kies direct trekken en ook het onderliggende tandvlees reinigen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij een afgebroken of beschadigde tand of kies.

Gebitsproblemen herkennen

Gebitsproblemen herkennen

Gebruik onderstaande indicaties om te ontdekken of uw hond mogelijk gebitsproblemen heeft:

  • Een gele aanslag op het gebit van uw hond is een indicatie van beginnende tandplak- en tandsteenvorming. Uw hond zal waarschijnlijk nog geen problemen ervaren, maar een slechte adem is wel een indicatie van beginnende tandvleesirritaties.
  • Een geelbruine aanslag op de tanden en kiezen van uw hond duidt op aanzienlijke tandplak en tandsteen. Een gebitsreiniging is noodzakelijk om de mondgezondheid van uw hond te verbeteren.
  • Rood en gezwollen tandvlees is een indicatie van een (vergevorderde) tandvleesontsteking. Het tandvlees bloedt snel en trekt zich terug, waardoor tanden steeds losser komen te staan.
  • Losstaande tanden en kiezen en blootliggende wortels zijn een symptoom van een ernstige tandvleesontsteking: parodontitis. Vaak gaat dit gepaard met verminderde eetlust en gedragsverandering.

Gebitsproblemen voorkomen

Gebitsproblemen voorkomen

Net als bij u is dagelijkse reiniging en goed onderhoud van het gebit belangrijk om klachten en problemen te voorkomen. Door de tanden van uw hond dagelijks te poetsen wordt tandplak verwijderd en zal er geen tandsteen of een tandvleesontsteking ontstaan. Daarnaast zijn er ook veel producten voor honden verkrijgbaar die het gebit verzorgen. Neem contact op voor meer informatie of advies over gebitsverzorgingsproducten.

Als tandsteen zich in het gebit gevormd heeft of het tandvlees geïrriteerd geraakt is, dan is een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts nodig om dat te verhelpen.

Hoe ontstaat tandplaque of tandsteen?

Hoe ontstaat tandplaque of tandsteen?

Bacteriën uit etensresten die achterblijven in het gebit van uw hond vormen zich tot tandplak. Dit herkent u aan de gele aanslag op tanden en kiezen. Als tandplak uithardt en versteent vormt zich tandsteen in het gebit. Tandsteen is moeilijker te verwijderen dan tandplak. Een ophoping van tandplak kan het tandvlees irriteren, waardoor een ontsteking ontstaat.

Kosten gebitsbehandeling

Kosten gebitsbehandeling

De kosten van gebitsreiniging bij honden zijn onder meer afhankelijk van de grootte en het gewicht van het dier. Daarnaast zijn ook het ras, de leeftijd en de staat van het gebit van invloed op het tarief, omdat oudere honden doorgaans vaker last hebben van gebitsproblemen. Uiteraard geven we u graag een indicatie van de kosten. Bel naar onze kliniek via telefoonnummer 070 - 366 07 01 voor meer informatie.

Waarom het gebit van mijn hond of kat laten reinigen?

Waarom het gebit van mijn hond of kat laten reinigen?

Gebitsklachten zijn voornamelijk bij oudere honden een veelvoorkomend probleem. Klachten worden veroorzaakt door tandplak en tandsteen dat achtergebleven is door slecht onderhoud. Tandsteen en tandplak tasten uiteindelijk het tandvlees aan en kunnen mogelijk een ontsteking veroorzaken. Dat noemen we gingivitis (een lichte tandvleesontsteking) of parodontitis (een zware tandvleesontsteking).

Een ernstige tandvleesontsteking kan het kaakbot beschadigden, waardoor tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk zelfs kunnen uitvallen. Daarom adviseren we om het gebit van uw hond ook preventief te laten onderzoeken door de dierenarts. Tijdens een preventieve controle onderzoeken we de tanden en het tandvlees en beoordelen we de gezondheid van het gebit. Eventuele problemen worden dan altijd vroegtijdig ontdekt, wat het succes op een snel en voorspoedig herstel vergroot.

Terug naar Specialisaties